Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Roenster 4 maanden, 2 weken geleden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #6143

  missytee
  @missytee

  Hoi KLM-ers en KLC-ers,

  Het daggeld blijft voor velen (die nog niet begonnen zijn) een grijs gebied. Je kunt er nergens iets over lezen en ook de mensen die al begonnen zijn lijken er vaag over te doen. Ik begrijp dat het daggeld afhankelijk is van de bestemming, maar kan iemand een indicatie geven van wat landen in de EU? Krijgen KLM-ers en KLC-ers hetzelfde daggeld voor dezelfde bestemmingen?

  En wat hou je over van je maandsalaris? (starters). Ik begrijp dat je dit online kunt uitrekenen, maar dit blijft een indicatie. Als ik mijn huidige salaris invoer, dan scheelt dat ook ruim € 150,- met de werkelijkheid.

  Wie o wie wil wat duidelijkheid geven?

  liefs,

  2+
  #8097

  Aerial
  @skyofhoney
  • Vliegt (nog) niet

  Hi missytee,

  Ik vlieg zelf (nog) niet, maar heb het geprobeerd op te zoeken en heb dit gevonden wbt daggeld:

  De KLM CAO voor cabinepersoneel Bijlage 13 (pg. 117-118):


  (1) Valuta van daggelden
  Het daggeld wordt vastgesteld in lokale valuta aan de hand van de actuele vluchtgegevens. Betaling geschiedt achteraf in euro’, tenzij anders wordt bepaald. Een eventueel verstrekt voorschot op het daggeld wordt in de uitbetaling verrekend. Voor omrekening wordt de z.g. gemiddelde interbancaire koers gebruikt.

  (2) Samenstelling daggelden
  a. Het daggeld is de som van de vergoedingen voor maaltijden en “sundries”.
  b. Deze vergoedingen worden bepaald op grond van de prijzen (incl. fooien en belasting) van
  het hotel van verblijf en – afhankelijk van de omstandigheden – zo mogelijk drie plaatselijke restaurants van voldoende kwaliteit. Na aldus te zijn vastgesteld worden de vergoedingen tweemaal per jaar (op 1 april en op 1 oktober) geïndexeerd op basis van het door de Verenigde Naties gehanteerde indexcijfer.
  c. De vergoedingen voor maaltijden en de basisvergoedingen voor “sundries” voor elk station worden tweemaal per jaar ( op 1 april en op 1 oktober) in een lijst van daggelden bekendgemaakt. Deze bedragen zijn indicatief.
  Deze lijst wordt gepubliceerd op KLM4.U.com.
  d. Bij het vaststellen van het daggeld wordt rekening gehouden met het bedrag dat gemiddeld genomen is bespaard op uitgaven voor maaltijden die normaliter door de werknemer thuis zouden zijn gebruikt.

  (3) Maaltijden
  a. Als normen voor de maaltijden gelden:
  Ontbijt: vruchtensap, 2 eieren met ham, brood, boter en thee of koffie;
  Lunch: eenvoudige schotel en koffie;
  Diner: soep, hoofdschotel, dessert en koffie.
  Indien de lokale omstandigheden daartoe aanleiding geven, kunnen in plaats van vergoeding een of meer maaltijden in natura worden verstrekt.
  b. De vergoeding voor maaltijden wordt aangepast aan het schema van de verstrekking van maaltijden tijdens de vlucht.

  (4) Sundries
  a. Voor een verblijf van 24 uur is de basisvergoeding voor “sundries” gelijk aan de som van
  de kosten ter plaatse van
  1. dranken, t.w.
  Tropen:
  4 x koffie of thee
  3 x frisdrank
  3 x bier
  Subtropen:
  4 x koffie of thee
  2 x frisdrank
  2 x bier
  Overige gebieden:
  4 x koffie of thee
  1 x frisdrank
  1 x bier
  Als tropen wordt aangemerkt het gebied gelegen tussen de keerkringen, als subtropen
  het gebied tussen de keerkringen en 40 graden noorder- of zuiderbreedte;
  (haha! echt grappig dat ze bier meerekenen 😛 ik zou denken dat ze in de tropen alcohol eerder niet zouden vergoeden omdat dat je alleen maar meer uitdroogt :P)
  2. ontspanning, t.w. het gemiddelde van de toegangsprijs voor bioscoop, zwembad en sportgelegenheid;
  3. plaatselijk transport, t.w. – indien geen kosteloos vervoer beschikbaar is – 4 bus- of tramritten, hetzij – indien openbaar vervoer niet of niet wel mogelijk is – 50% van een retourrit hotel-stad per taxi;
  4. fooien voor o.a. housekeeping.

  b. De aldus berekende basisvergoeding voor ‘sundries’ wordt verhoogd met 16%.
  De basisvergoeding voor “sundries” inclusief 16% opslag wordt per 24 uur vastgesteld en
  als volgt toegekend:
  0 t/m 3 uren – nihil
  3.01 t/m 6 uren – 29 %
  6.01 t/m 12 uren – 58 %
  12.01 t/m 18 uren – 87 %
  18.01 t/m 24 uren – 116 %
  24.01 t/m 27 uren – 116 %
  27.01 t/m 30 uren – 145 %
  Enz. Enz.

  c. Voor een verblijf van 3 uur of minder, doch langer dan 45 minuten, wordt per 1½ uur een
  frisdrank voor rekening van de KLM verstrekt.

  (5) Reinigen van kleding
  De werknemer heeft voor een verblijf buiten de standplaats langer dan 3 uur, recht op een vergoeding om zijn (uniform)kleding te laten reinigen. De vergoeding, welke pro rata wordt toegekend bedraagt € 1,82 voor een verblijf van 24 uur.

  (6) Vaststelling van daggelden
  Op basis van het schema wordt voorafgaand aan de reis een schatting van het daggeld gemaakt. Aan de hand van de actuele bloktijden stelt KLM vervolgens achteraf het definitieve daggeld vast.

  (7) Motivering van daggelden
  De vaststelling van de hoogte van de daggelden en de wijze van uitkering zullen door de KLM worden gemotiveerd ten overstaan van de VNC, die dit kan delegeren aan de groepscommissie.
  —–

  Op pg. 119 (Bijlage 14) staat er info over de hotelaccommodatie 🙂 Trouwens is het best interessant en de moeite waard om de CAO door te bladeren!

  Op de website stewardess-worden.nl staat “Daggeld (450-500 euro netto)” voor KLM. Ik neem aan dat het voor KLC vergelijkbaar zal zijn.

  Hier kun je informatie vinden over de “Verenigde Naties gehanteerde indexcijfers”, maar echt concreet is dat niet. Ik ga er van uit dat ze wat je in NL uitgeeft vereenvoudigen met het indexcijfer van het land. (Bijv. NL = 1 (bijv. 20 euro voor 1 dag), DK = 1.5 -> dus 20 euro x 1.5 = 30 euro voor 1 dag in DK) Maar dat is maar wat ik gok; geen idee of dat überhaupt klopt!

  Ik kan je dus niet echt de juiste informatie geven, maar dit is wat ik tot nu toe begrepen heb!

  0
  #8100

  Aerial
  @skyofhoney
  • Vliegt (nog) niet

  (Wij hebben dus geen toegang tot de “lijst van daggelden…gepubliceerd op KLM4.U.com”, maar eigenlijk zou het dus mogelijk zijn voor een KLMer op dit forum om dit te delen – indien dat toegestaan is (lijkt mij van wel, aangezien het bedrag gebaseerd is op het VN indexcijfer…).)

  0
  #8101

  Aerial
  @skyofhoney
  • Vliegt (nog) niet

  Ik weet niet hoe het in Nederland precies is, maar in Duitsland heb je tabellen om het uit te rekenen: https://www.reisekostenabrechnung.com/verpflegungsmehraufwand-2019/ (ongeveer halverwege de pagina vind je de tabel voor reizen naar het buitenland) Misschien niet helemaal relevant voor KLM, maar het geeft wel een indruk van hoeveel de dagkosten per land zouden kunnen verschillen!

  0
  #8103

  Roenster
  Moderator
  @roenster
  • KLM

  (Wij hebben dus geen toegang tot de “lijst van daggelden…gepubliceerd op KLM4.U.com”, maar eigenlijk zou het dus mogelijk zijn voor een KLMer op dit forum om dit te delen – indien dat toegestaan is (lijkt mij van wel, aangezien het bedrag gebaseerd is op het VN indexcijfer…).)

  @skyofhoney De CAO is, zoals je zelf al ontdenkt hebt, vrij toegankelijk via de vakbonden. De daggelden vallen echter wel onder ‘bedrijfsgevoelige informatie’. Dus die informatie is alleen voor actief KLM personeel.

  Maar ik kan jullie ervan verzekeren dat de daggelden op 98% van de bestemmingen ruimschoots toereikend is. Uiteindelijk bepaal je zelf wat en waar je het aan uitgeeft, maar je krijgt in ieder geval ruim voldoende voor (luxe) eten, drinken en meer.

  0
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.